Wat ik leer, kan ik meteen toepassen in de praktijk

Opleiding maatschappelijke zorg. Beveiligingscamera op de voorgrond en beveiligers op de achtergrond.
Nico van Dam
Dienst Justitiële Inrichtingen
volgt de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg 
Opleiding maatschappelijke zorg. Beveiligingscamera op de voorgrond en beveiligers op de achtergrond.

Koppeling theorie en praktijk is waardevol 

Wat zo mooi is aan mijn opleiding? Wat ik leer, kan ik meteen toepassen in de praktijk. En het omgekeerde geldt ook: wat ik in de praktijk tegenkom, kan ik bespreken in de lessen. Die koppeling van de theorie met de praktijk is voor mij waardevol. Daar leer ik veel van.  

Zo zijn in de theorie gesprektechnieken en methodieken behandeld. Die pas ik nu toe in mijn werk. Dat helpt mij heel erg in hoe ik gedetineerden goed kan begeleiden. Ik kijk nu veel meer naar de oorzaken van bepaald gedrag van gedetineerden. En hoe kan ik daar goed op inspelen. Dat is voor mij de meerwaarde van deze opleiding.  

Overstap van metaal naar penitentiair arbeidsbegeleider  

Ik heb hiervoor een opleiding metaal gedaan en ook in de metaalindustrie  gewerkt. Dat wilde dat niet mijn hele leven blijven doen. Toen zag ik toevallig een vacature op de afdeling Arbeid van deze Justitiële Inrichting. Ze vroegen iemand met ‘metaal’-ervaring. Inmiddels werk ik hier alweer ruim vier jaar. Gedetineerden leren op deze afdeling werkritme en ze krijgen een vaktechnische opleiding. Ze doen meteen werkervaring op.  

Studeren verrijkt je werk en je leert anders kijken naar jezelf

De opleiding is goed te doen 

Nu volg ik de opleiding Maatschappelijke Zorg en het bevalt prima. De lessen zijn gedeeltelijk online en we krijgen fysiek les in onze penitentiaire inrichting. Elke veertien dagen is er een lesdag van zes uur. Thuis studeer ik dan nog ongeveer twee en een halfuur per week. Naast mijn werkweek van 40 uur is het goed te doen.  

Verkorte opleiding 

De opleiding duurt anderhalf jaar in plaats van 4 jaar. Dat is voor mij een groot voordeel, want ik wil ook nog een hbo-opleiding gaan doen. Ik zit te denken aan sociaal pedagogisch hulpverlener of iets met management.  

Tip voor toekomstige studenten 

Als je wilt studeren laat je niet afschrikken. Het kost minder moete dan je denkt. Het verrijkt je werk en je leert anders kijken naar jezelf. Je leert jezelf beter kennen als professional.   

Deel dit verhaal

Zelf een opleiding gaan volgen?

Onze studentencoaches staan voor je klaar.