Personeel opleiden

Investeren in het opleiden van je personeel? Dit zijn 4 voordelen!

Zorgeloos medewerkers opleiden
met ons maatwerk aanbod
Compact en praktijkgericht
Erkende diploma’s en certificaten
Opleiding op maat
Werken en leren tegelijk

Binnen veel organisaties is het opleiden van personeel een discussiepunt. Voornamelijk omdat je het rendement pas na verloop van tijd ziet, maar de investering direct voelbaar is. Toch is het belangrijk om je medewerkers deze kans te bieden. De personeelskosten die je uitgeeft aan opleidingen of cursussen betaalt zich na verloop dubbel en dwars terug. In dit artikel zetten we een aantal voordelen waarop je winst zult behalen voor je op een rijtje. 

1. Verbeterde productiviteit

Als je in het opleiden van je personeel investeert, vergroot je hun kennis en vaardigheden. Dit kan resulteren in een medewerker die beter functioneert, omdat ze beter in staat zijn om hun taken uit te voeren en efficiënter te werken. Denk maar aan technische of ICT-beroepen, waar het vaak noodzaak is om de ontwikkelingen op het vakgebied bij te houden door middel van een ‘bijspijkercursus’.

Daarnaast blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat studerende werknemers tevredener zijn en bijdragen aan een goede sfeer op de werkvloer. Een win-win situatie dus.

2. Hogere klanttevredenheid

Wanneer medewerkers goed getraind zijn en beschikken over de juiste vaardigheden en kennis, kunnen ze klanten beter van dienst zijn. Dit kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en klantenloyaliteit, wat op de lange termijn bijdraagt aan het succes van je bedrijf of organisatie. Daarnaast creëer je een goed imago naar buiten toe. Wanneer je structureel laat zien dat je investeert in je medewerkers, zal dat ook gaan ‘rondzingen’ buiten je bedrijf. Je zal hierdoor ook door potentiële nieuwe medewerkers als een interessante werkgever worden gezien.

3. Flexibeler personeel

Het goed opleiden van je medewerkers heeft ook gevolgen voor de ‘employability’, wat staat voor een optimale inzetbaarheid van je medewerkers. Het gaat hierbij niet alleen om inzetbaarheid binnen een functie, maar ook om het kunnen vervangen van collega’s en het makkelijker kunnen doorstromen naar een andere functie. Nieuw of vervangend personeel zoeken is hierdoor veel minder aan de orde. 

Een flexibel werkteam vergroot de wendbaarheid van je bedrijf. Je kunt beter en sneller innoveren en makkelijker reageren op veranderingen uit de markt. Kitty Mudde, Manager Learning & Development van Zeeman zegt hierover: ‘Investeren in onze mensen hoort voor Zeeman bij goed werkgeverschap.’ 

4. Hogere werknemersretentie

Medewerkers waarderen het als ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien in hun werk. Daarnaast draagt het bij aan de medewerkersbetrokkenheid, ofwel de ‘employee engagement’. Door te investeren in de opleiding van je personeel, vergroot je hun kansen op persoonlijke ontwikkeling en carrièregroei. Dit kan leiden tot hogere werknemersretentie en minder kosten voor werving en training van nieuwe medewerkers.  

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? NCVB Bedrijfsopleidingen biedt als praktijkopleider een op maat gemaakte oplossing voor jouw vraagstuk. Wij bieden een ruime keuze aan erkende mbo-opleidingen en cursussen. Liever een keer sparren met een van onze accountmanagers? Neem dan contact met ons op.  

Kom in contact

Wil je meer weten over wat NCVB Bedrijfsopleidingen voor jouw bedrijf of instelling kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag om jouw werknemers te motiveren om zich te blijven ontwikkelen!