Personeel opleiden

3 tips om mijn medewerkers te houden

Verkoopster
Zorgeloos medewerkers opleiden
met ons maatwerk aanbod
Compact en praktijkgericht
Erkende diploma’s en certificaten
Opleiding op maat
Werken en leren tegelijk

Het succes van je bedrijf is voor een belangrijk deel het resultaat van getalenteerde en gemotiveerde medewerkers. Zij zijn de kern van elke organisatie. Het werven en behouden van deze medewerkers is voor veel bedrijven een uitdaging. Het kwijtraken van waardevolle teamleden is niet alleen kostbaar, het kan ook een negatieve invloed hebben op de productiviteit en de sfeer in je bedrijf. In dit artikel delen we 3 tips om je medewerkers te behouden.

Tip 1: Investeer in ontwikkeling

Eén van de meest effectieve manieren om medewerkers te behouden, is investeren in hun persoonlijke en professionele groei. Medewerkers vinden het belangrijk dat er binnen het bedrijf aandacht is voor ontwikkeling. Door het aanbieden van bijscholing en opleidingsmogelijkheden, geef je medewerkers de kans om te groeien in hun huidige functie of in een nieuwe functie binnen het bedrijf.

Bijscholing kan variëren van een workshop van een paar uur tot een professionele opleiding gedurende een paar jaar. Belangrijk is om open te staan voor de behoeftes van je medewerkers en opleidingen aan te bieden die relevant zijn voor hun carrière. Door in bijscholing te investeren, laat je zien dat je om de groei van je medewerkers geeft, én je verhoogt ook de loyaliteit en betrokkenheid binnen je organisatie.

Medewerkers houden met name koks

Tip 2: Creëer een positieve werkomgeving

Een positieve werkomgeving is een andere sleutelfactor bij het behouden van medewerkers. Medewerkers brengen een aanzienlijk deel van hun leven op het werk door. Een positieve werkomgeving draagt daarom bij aan het welzijn van medewerkers en versterkt hun betrokkenheid. Een aangename werkomgeving dus, maar hoe bereik je dat?

  • Bevorder open communicatie: Moedig medewerkers aan om hun ideeën, zorgen en feedback te delen. Luister naar wat ze te zeggen hebben en neem hun input serieus.
  • Erken prestaties: Beloon en erken medewerkers voor hun inspanningen en successen. Dit kan variëren van persoonlijke erkenning tot financiële beloningen of een promotie.
  • Bied flexibiliteit: Geef medewerkers de mogelijkheid om een goede balans te vinden tussen werk en privéleven. Dit kan met bijvoorbeeld flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en goede verlofregelingen.

Tip 3: Carrièremogelijkheden

Naast bijscholing is het essentieel om medewerkers carrièremogelijkheden en een duidelijk groeipad te bieden. Medewerkers willen weten dat ze een toekomst hebben in het bedrijf en dat ze niet vastzitten in hun huidige functie. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

  • Loopbaangesprekken: Voer regelmatig gesprekken over carrièreontwikkeling. Het helpt medewerkers doelen te stellen en plannen te maken om deze doelen te bereiken.
  • Interne promoties: Moedig medewerkers aan om intern te solliciteren voor nieuwe posities. Dit verhoogt de motivatie en helpt hen groeien in hun loopbaan.
  • Doorgroeimogelijkheden: Bied mogelijkheden voor medewerkers om zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het overnemen van meer verantwoordelijkheden, het leiden van projecten of coördineren van teams.

Door duidelijke carrièremogelijkheden en groeipaden te bieden, geef je medewerkers een reden om loyaal te blijven aan je organisatie en te investeren in hun toekomst binnen het bedrijf. Met de juiste inspanningen kun jij een sterker, loyaler en succesvoller team opbouwen!

Johan Dekkers, Adviseur Ontwikkeling bij Dienst Justitiële Inrichtingen: “We vinden scholing erg belangrijk. Onze medewerkers kunnen op eigen tempo hun opleiding voltooien. Dat geeft ze rust en motiveert, merken we.”

Lees het hele interview met Johan Dekkers.

Medewerkers houden door scholing

NCVB Bedrijfsopleidingen, een waardevolle partner

NCVB Bedrijfsopleidingen helpt bij het opleiden van werknemers. Wij nemen je werk uit handen. NCVB Bedrijfsopleidingen biedt landelijk erkende cursussen en beroepsopleidingen. Samen met organisaties uit diverse sectoren ontwikkelen we maatwerk-opleidingen op mbo-niveau. We kijken naar de wensen van het bedrijf en de ontwikkelbehoefte van de werknemer en maken een op maat gemaakt programma. Zo wordt het talent van de werknemer optimaal benut.

NCVB Bedrijfsopleidingen ontzorgt

Ontzorgen doen we op allerlei vlakken. We begeleiden de student van intake tot diploma-uitreiking. Bij NCVB Bedrijfsopleidingen kun je rekenen op:

  • een breed aanbod van cursussen en maatwerk-opleidingen op mbo-niveau
  • een team van ervaren en deskundige docenten
  • een flexibele en persoonlijke aanpak die aansluit bij de wensen en van je organisatie
  • een landelijk erkend certificaat of diploma na afronding van de cursus of opleiding.

Ook een sterke organisatie met duurzaam inzetbare werknemers?
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie? NCVB Bedrijfsopleidingen biedt als praktijkopleider een op maat gemaakte oplossing voor jouw vraagstuk. Wij bieden een ruime keuze aan erkende mbo-opleidingen en cursussen. Liever een keer sparren met een van onze accountmanagers? Neem dan contact met ons op en bespreek welke van deze tips jij kunt inzetten!

Deel dit artikel

Kom in contact

Wil je meer weten over wat NCVB Bedrijfsopleidingen voor jouw bedrijf of instelling kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag om jouw werknemers te motiveren om zich te blijven ontwikkelen!